e
sv

Telegram kurucusu Tutuklandı

41 Okunma — 16 Eylül 2024 15:23
avatar

Aytekin Guven

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

MOSKOVA: Fransa’nın Telegram şefi Pavel Durov’u tutuklaması, hem Kremlin hem de muhalifleri tarafından kullanılan popüler mesajlaşma uygulamasının engellenerek, eleştirel ve sansürsüz haberlerin son kaynaklarından birinden mahrum bırakılabileceği yönündeki korkuları artırdı.

Rusya, Şubat 2022’de Ukrayna’ya yönelik saldırılarının başlamasından bu yana muhalefet ve protestolara sert önlemler aldı ve Rusları bağımsız haber kuruluşlarından ve Facebook, Instagram ve X (eski adıyla Twitter) gibi Batılı sosyal medya platformlarına erişimden mahrum bıraktı.

Böyle bir ortamda, Rus kolluk kuvvetleriyle işbirliği yapmayı reddettiği için bir süre Kremlin tarafından engellenen Telegram, ifade özgürlüğünün ve sansürsüz bilginin son kalelerinden biri haline geldi.

Moskova şimdi mesajlaşma uygulamasının ve platformdaki aşırılıkçı ve yasadışı içerikleri engellemede başarısız olduğu gerekçesiyle Ağustos ayı sonunda suçlanan Rusya doğumlu kurucusu Durov’un kaderinden endişe ediyor.

Her ne kadar kefaletle serbest bırakılmış olsa da ülkeyi terk edemiyor ve Kremlin, Fransa’yı, kendisine karşı açılan davayı “siyasi zulme” dönüştürmemesi konusunda uyardı.

Durov’un tutuklanması, özel sektörün karşı karşıya olduğu tek baş ağrısı değil.

Avrupa Komisyonu ayrıca Telegram’ın iddia edilenden daha fazla AB kullanıcısına sahip olup olmadığını ve bu nedenle daha sıkı kurallara uyması gerekip gerekmediğini araştırıyor.

‘Tüm Ruslar İçin’

Rusya’da Telegram kanalları, devlet medyasında sıkı sansüre tabi tutulan konuları da yoğun bir şekilde ele alıyor.

Bunlara Ukrayna’daki çatışmaya ilişkin ön cepheden gelen raporlardan, Kremlin eleştirmenlerinin yargılanmalarına ve siyasi tutukluların gönderdiği bildirilere kadar her şey dahil.

En popüler kanalların milyonlarca abonesi var.

Kremlin, bakanlıklar ve bölge valileri de Telegram’ı kamu iletişim aracı olarak kullanıyor.

Ukrayna saldırısına yönelik eleştirileri nedeniyle Rusya’da erişime kapatılan Yankı Moskova radyosunun başkanı Aleksey Venediktov, “Telegram, siyasi görüşleri ne olursa olsun tüm Ruslar için çok pratik ve güvenilir bir mesajlaşma servisidir” dedi.

AFP’ye konuşan deneyimli gazeteci, mesajlaşma servisinin “Rus devletinden bağımsız olarak değerlendirildiğini” söyledi. Gazetecinin Rusya’da 200 binden fazla abonesi bulunuyor .

Telegram’ı engellemenin “bir tür sansür” anlamına geleceğini söyledi.

‘Bilginin ana kaynağı’

Telegram’ın popülaritesi, Rusya’nın Instagram, Facebook ve X gibi sosyal medya platformlarının yanı sıra bazı muhalif medya kuruluşlarının internet sitelerine erişimi engellemesinin ardından Ukrayna krizi sırasında Rusya’da giderek arttı.

Rus medya araştırma grubu Mediascope’un araştırmasına göre, YouTube ve Rus sosyal ağı VKontakte’nin önünde dördüncü en popüler çevrimiçi hizmet konumunda.

Ayrıca haberlere de yoğun bir şekilde odaklanıyor. Rus okuyucularının üçte ikisi politik ve haber kanallarını takip etmeyi tercih ediyor, örneğin sadece %6’sı eğlence veya sinemayı tercih ediyor.

45 yaşındaki psikolog Mila, Facebook engellendikten sonra kullanmaya başladığını ve şu anda yaklaşık 80 Telegram haber kanalına abone olduğunu söyledi. Ayrıca Ukrayna’daki saldırıya karşı çıkan arkadaşlarıyla özel olarak iletişim kurmak için de kullanıyor.

Mila, AFP’ye tam adının kullanılmaması koşuluyla, “Bugün, benim ana bilgi kaynağım. Telegram çalışmayı bırakırsa, bu bana çok zarar verir,” dedi.

56 yaşındaki lojistikçi Naida, Telegram’a diğer mesajlaşma servislerinden daha fazla güvendiğini söyledi.

“Ve tüm haberler şu ki, her zaman VPN’e ihtiyacınız yok,” dedi.

Carnegie Rusya Avrasya Merkezi’nden siyaset bilimci Tatiana Stanovaya, Telegram’ın artık bağımsız görüş arayanlar için “ana bilgi kaynağı” haline geldiğini söyledi.

Rusya’da “Telegram’ın alternatifi yok” diyen Trump, hizmetteki bilgi akışının, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in muhaliflere sert baskı uygulamaya başlamasından önceki döneme benzediğini söyledi.

Savaş alanı iletişimleri

Platform, Ukrayna’daki çatışma ortamında da önemli bir askeri iletişim aracı haline geldi.

Hem Rusya hem de Ukrayna, hava saldırıları konusunda vatandaşlarını Telegram üzerinden uyarıyor, orduları ise bunu iç haberleşme ve koordinasyon amacıyla kullanıyor.

Çatışmayla ilgili Telegram blogu Rybar’ın 1,3 milyondan fazla abonesi olan eski bir askeri yetkili olan Mikhail Zvinchuk, “Telegram, cephenin her iki tarafındaki birlikleri komuta etmenin neredeyse ana yolu haline geldi” dedi.

Kremlin yanlısı Rus gazeteci Andrey Medvedev de Telegram’ın çatışmanın “ana mesajlaşma servisi” olduğunu söyledi.

“Gizli askeri haberleşme sistemine bir alternatiftir” dedi.

Durov’un kaderi ve sitenin etkileri, siyasi yelpazenin her kesiminde geniş bir ilgi odağı olması nedeniyle, birleştirici bir kaygının nadir bir noktası haline geldi.

Batı ile tarihi bir tutuklu değişimi kapsamında serbest bırakılan Rus muhalif siyasetçi İlya Yaşin de Durov’un tarafını tutanlar arasında yer alıyor.

Yaşin, “Pavel Durov’u suçlu olarak görmüyorum ve masumiyetini kanıtlayabilmesini umuyorum” dedi.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki içerik:

Telegram kurucusu Tutuklandı